Guider
Meta data - title, description
Skrivet av på 2013-05-15 10:54:04

Meta data är unik information om varje sida på en webbplats, vars syfte är att informera datorer om sidans innehåll. "Data om data" brukar det beskrivas som. Sökmotorer och andra automatiserade system kan använda meta data till att kategorisera och ranka innehåll utifrån relevans i olika former, med hjälp av meta data.

Har du en webbutik hos Wikinggruppen och är osäker på hur meta-data ska hanteras även efter att ha läst detta? Lämna i så fall dessa fält tomma, så kommer systemet att skapa innehåll för dessa automatiskt (efter inställda algoritmer). Detta gäller dock inte för startsidan, där du bör fylla i meta-data manuellt. Vill du att vi hjälper dig att anpassa din webshops meta-data för bästa synlighet online? Här hittar du våra tjänster inom digital marknadsföring

Title - en sidas unika titel

Meta title, som den också kallas, är att likställa vid en rubrik. Inte avsedd att synas på sidan, utan att ge sökmotorer och andra system information om sidans unika namn. Den ska vara unik för varje sida på en webbplats och syftar alltså inte till webbplatsens namn, utan till varje enskild sidas namn och innehåll.

Här finns en mycket viktig koppling till det innehåll som finns på den aktuella sidan. Budskapet bör likna det som finns i huvudrubriken - i HTML kallad <h1>.

I Wikinggruppens webbutik sker detta per automatik, om man lämnar fältet för meta title tomt. Detta gäller för produkter, varugrupper och redigerbara sidor.

Meta title används ofta som en faktor för att öka det man inom SEO kallar CTR - Click Through Rate. Man skriver om meta title för att vara formulerad så att fler ska lockas att klicka på den i Google, när den används som länktext.

Här är det oerhört viktigt att komma ihåg att om du ger dina varugrupper generella namn så får också meta title automatiskt generella ord. Vill du ha hjälp av fylla i dessa fält på ett så bra sätt som möjligt? Kontakta oss!

Google använder inte alltid meta title som länktext, utan väljer ibland att förändra länktexten enligt eget tycke, baserat på vad de finner för information på sidan i fråga. Detta kan man som utvecklare eller administratör av en sida inte styra. Det är Google som avgör hur detta ska ske.

Meta title syns i den flik som visar en webbsida i webbläsaren, men syns alltså inte visuellt i själva innehållet för sidan.

Korta fakta om meta title

  • Meta title bör hållas relativt kort (mellan ca. 55-65 tecken)
  • Meta title bör vara konsekvent mot sidans textinnehåll - framförallt huvudrubriken (h1)
  • Meta title bör inte innehålla mer än 1 förekomst av ett och samma sökord
  • Meta title bör innehålla det viktigaste sökordet så tidigt som möjligt (om det viktigaste sökordet står först i meta title så väger det tyngst)

Meta description - unik beskrivning av en sidas innehåll

Meta description är, precis som meta title, unik för varje sida på en webbplats. Dess syfte är att ge kortfattad, välriktad information om sidans innehåll och den används i vissa fall som text under länk i ex Google.

Även meta description bör vara konsekvent mot visuellt innehåll. Wikinggruppens webbutik bygger automatiskt upp meta description om man lämnar fältet tomt. Då används den faktiska texten för en sida och längden begränsas så att meta description inte blir för lång.

Att tänka på här är att man bör fokusera på den text som faktiskt finns på sidan visuellt. Om man utformar den klokt, med en ingress i fetstil, som kort och koncist beskriver sidans innehåll med unikt innehåll, så har man också skapat den ultimata meta description som krävs.

Korta fakta om meta description

  • Meta description bör hållas kort. Ingen övre gräns för antal tecken finns officiellt, men många rekommenderar att hålla den mellan 155-170 tecken i längd. Google har vid olika tillfällen indikerat att de blir "misstänksamma" mot långa meta descriptions, vilket är skäl nog till att följa det något luddiga rådet om att hålla ner längden på dem.
  • Meta description bör vara konsekvent mot det faktiska innehållet, då detta innebär ökad relevans mellan "data om data" och faktiska data på en sida.
  • Meta description bör ej upprepa viktiga sökord
  • Meta description bör innehålla en sk. uppmaning (call to action) som får kunden att klicka på sökresultatet vid sökning i sökmotorer.

Se hur du lägger till och ändrar meta data för varugrupper och produkter

(3 röster)
Denna artikel var hjälpsam
Denna artikel var inte hjälpsam

Kommentarer (0)
Helpdeskmjukvara av Kayako case